Значењето и користите од пробиотиците

Што се пробиотици?
Што се пробиотици?
Пробиотиците се живи микроорганизми кои, кога се внесуваат во адекватни количини, носат здравствени користи на домаќинот.
Подобрување на варењето
Подобрување на варењето
Пробиотиците го регулираат варењето, помагајќи во превенција и лекување на дијареја, особено онаа предизвикана од употреба на антибиотици.
Благотворно за имунитетот
Благотворно за имунитетот
Одредени пробиотички соеви стимулираат имунолошкиот систем, спречувајќи настинки и инфекции, и подобрувајќи отпорноста кон болести.
Умерување на телесната тежина
Умерување на телесната тежина
Некои истражувања покажуваат дека пробиотиците можат да имаат улога во управувањето на телесната тежина и намалување на масното ткиво.
Подобрување на менталното здравје
Подобрување на менталното здравје
Истражувањата наговестуваат дека пробиотиците може да помогнат во ублажување на симптомите на депресија, анксиозност и други ментални пореметувања.
Пробиотици и хронични болести
Пробиотици и хронични болести
Редовниот внес на пробиотици може да помогне во контролата на хронични состојби како што е синдромот на иритабилно црево и некои алергиски реакции.
Заштита на здравјето на кожата
Заштита на здравјето на кожата
Пробиотиците можат да влијаат позитивно на кожните состојби, вклучувајќи екцем, акни и UV-индуцираните оштетувања на кожата.
Learn.xyz Mascot
Што се пробиотици?
Лекови кои го подобруваат варењето
Живи микроорганизми со здравствени користи
Супстанци за стимулација на апетитот